TRADITIONEEL ZEILEN





                                          

Toch wel een beetje trots laat ik hier een nieuw onderdeel zien van de mogelijkheden van de hobbybouw. In deze rubriek komen wedstrijdzeilschepen met een verleden.

16M2
Een beetje ervaren zeiler moet hier direct een model herkennen van de BM 16m2, het ontwerp dateert uit 1931. Maar anno 2020 varen ze nog heel veel rond op de meren van Friesland en op de Hollandse plassen.
Voor ons was het een heerlijk moment terug in de tijd, jeugd herinnering maar ook een goede gedachte aan mijn vader.
Hij voer voor en na de 2e wereldoorlog op de Rottemeren met zowel een kleine als grote BM en noemde hem 2 maal Dopey, omdat hij altijd laatste was met een wedstrijd.

 Dopey in actie.

Om dit model te bouwen werd er gebruik gemaakt van een kleine A4 tekening van het internet. Aan de hand van bekende maten werd het geheel om gerekend naar 1:15 cm.
Oordeel zelf maar, het was een klus tussendoor, maar wel een hele leuke die smaakt naar meer. Want er zijn nog vele traditionele wedstrijdboten. Die de moeite zijn om te bouwen.



  Bij de de wedstrijd modellen van voor de 2e WO mogen we de VALK niet vergeten, gebouwd door van de Stadt bij Bruynzeel in 1939 de eerste.
De zeilboten zijn nog populair zowel in hechthout als polyester. Maar als je zon schip maakt ga je voor origineel.
Ik bouwde hem in schaal 1;15 aan de hand van een beperkte A4 tekening met verzamelde maten en zeilervaring.
VALK, ik heb hem altijd willen bezitten, maar helaas nooit in het groot , dan maar klein.


Komen we nu uit bij de VAURIEN. In de jaren 60 was ik de gelukkige eigenaar van dit wedstrijd bootje. Dit model uit Frankrijk werd vervaardigt uit hecht hout en met een lengte van 4.08 meter. Het bootje kon niet missen in mijn historische bouw hobby. Historisch is misschien een groot woord voor dit scheepje, maar voor de zeil liefhebber is het eigenlijk een cultuur scheepje. Mijn model in gebouwd op basis van 1:15.